fbpx

1956-1960

1956

Van Lint is een van de acht Belgischeartiesten  door de firma Shell gekozen om  'de wereld van petroleum'et illustreren.

 Gast van het Belgisch paviljoen op de XXVIIIe Biënnale van Venetië.

 

 

 

 

1957

Keert enthousiast  terug naar een meer lyrische abstractie, opnieuw geïnspireerd door een subjectieve interpretatie van elementen uit de natuur: Grote rode compositie, aangekocht door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België, Brussel in 1958. En Nachtelijke weerspiegelingen verworven door het GemeentelijkMuseum van Elsene.

Schildert Zeespiegeling, een groot schilderij verworven door het Studiecentrum voor Kernenergie in  Mol en, en zijn Wit zelfportret.

Zoals zijn stijl dikwijls weergeeft is de man zenuwachtig, zijn zelfportretten hebben de trekken van een vogel zijn profiel, een specht misschien, met levendige ogen en een scherpe neus. Dit gezicht, in het leven gesteld, is er één van extreme mobiliteit, de blik gaat van droom naar vraag in minder dan  een seconde, in minder dan de knippering van het oog. Droom en scherpzinnigheid, kromme en rechte, impuls en reflectie, zijn de tegenstellingen die elkander niet opheffen; getint temperament koppelt hen samen, en de stijl choreografeert en doet hen gelden als referenties van een perspectie.

 

 

 

 

1958

Van Lint wordt gekozen als jurylid voor de tentoonstelling van Belgische kunst op de Wereldtentoonstelling van Brussel, alsook voor de Prijs van Rome.

Als Belgisch deelnemer tijdens een internationale tentoonstelling, ontvangt hij een prijs van de Guggenheim-stichting van New York

Bekroond met de Grote Prijs van de Kunstkritiek in Charleroi.

Hij heeft solotentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel en van Charleroi.

De curator van het Museum voor Moderne Kunst van Brussel, Francine-Claire Legrand, houdt een conferentie in het Paleis voor Schone Kunsten in Charleroi over Van Lint en de vreugde van het schilderen.

Hij schildert Geologische doorsnede, nu in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) van Gent.

Hij wordt getroffen door een zenuwinzinking die twee jaar zal aanhouden.

1959

Een verblijf in Bretagne inspireert een aantal schilderijen en aquarellen, zoals Cumulus in Tregastel.

Houdt een solotentoonstelling in de Koninklijke Kunst- en Letterkundige Kring van Gent.

Verlaat  Sint-Joost en bouwt een huis in Kraainem, een randgemeente van Brussel.

1960

Is verkozen als corresponderend lid  van de Koninklijke Academie van België, Klasse der Kunsten.

Wint de Internationale Prijs voor de schilderkunst te Marzotto, Lugano.

Houdt een solotentoonstelling in het APIAW in Luik.

Schildert Woeste herfst, nu in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België in Brussel, en Zeewier van het Gemeentemuseum van Elsene, Brussel.