fbpx

1940-1945

1940

Na een weigering door het 'Salon de Mai' , stichten Van Lint, Bertrand en Bonnet de groep 'La Route Libre' (éénmalige tentoonstelling in Gulden Vliesgalerij in Brussel).

Onderneemt een reis naar de Oostelijke Pyreneeën.

1941

Winnaar van de Prijs Jonge Kunst 41 ('Art Jeune 41') van de krant Le Soir, tijdens een tentoonstelling in galerie 'L'Atelier' in Brussel.

Organiseert samen met Gaston Bertrand en Anne Bonnet, de eerste tentoonstelling Bijdrage ('Apport') in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten (en zal jaarlijks, tot in 1948, deelnemen aan de 'Apport' tentoonstellingen in Galerie 'Apollo' in Brussel).

1942

Eerste solotentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel.

Paul Haesaerts neemt de kunstenaar op in zijn boek Terug naar de mens - Een trend in de Belgische kunst. Animisme.

 

 

 

 

Vestigt zich aan het Bossuetplein in Sint-Joost, Brussel.

1943

Wint de Brusselse Prijs voor volkskunst ('prix de l'Art Populaire').

Op de Apport tentoonstelling, onthult hij Het gevilde lichaam, een visueel agressief schilderij dat hij ondertitelt als Terug naar de Mens, een uitdaging aan het adres van Paul Haesaerts en zijn animistische idealen.

Schildert een paar schilderijen met hervonden energie: De wet: de schalen van rechtvaardigheid zijn gebrekkig en The Millenary Polar Star.

1944

Ontwerpt het decor voor 'The playboy of the western world' van John Millington Synge voor de opvoeringen in het Paleis voor Schone Kunsten van Brussel.
Schildert zijn Zelfportret Met een rode stropdas en Blauw interieur.

1945

Heeft een individuele tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten in  Brussel en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de tentoonstelling van De Gezellen van de Kunst.

Sticht, in samenwerking met Robert-L. Delevoy, de groep De Jonge Belgische Schilderkunst, en vertegenwoordigt er zijn collega's in de raad van bestuur.

Met Gaston Bertrand en Marc Mendelson neemt hij deel aan de eerste tentoonstelling van de Jonge Belgische Schilderkunst in Oostende.

Ontwerpt het decor voor De Geschiedenis van de soldaat, muziektheaterstuk op muziek van Stravinskyen libretto van Ramuz, voor de voorstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Schildert het grote doek De cabines (nu in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, SMAK, in Gent) en Soldaten en poppen (in de collectie van Belfius Bank).