fbpx

1946-1950

1946

Geboorte van zijn dochter Martine.

 

 

 

 

Is een van de acht geselecteerde kunstenaars voor de tentoonstelling De Jonge Belgische Schilderkunst (La Jeune Peinture Belge) in de Galerie de France te Parijs, waar hij Stilleven met mand (Nature morte au panier) en Portret van mijn moeder (Portrait de ma mère) onthult.

Robert Delevoy wijdt een hoofdstuk aan Louis Van lint getiteld: de obsessie voor vreemde, in zijn boek De Jonge Belgische Schilders.

1947

Individuele tentoonstelling in de Apollo Gallery te Brussel.

Eerste uitnodiging  voor de deelname aan het Salon de Mai in Parijs.

Deelname aan twee grote tentoonstellingen van De Jonge Belgische Schilderkunst in Stockholm en in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

 

 

 

 

Dood van zijn vader en moeder.

1948

 

 

 

 

Exposeert in de Biënnale van Venetië als onderdeel van De Jonge Belgische Schilderkunst.

Eerste aankoop van een werk door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel Stilleven. Glazen lamp (Nature morte, Verre à lampe, 1947).

Het begin van zijn lyrisch abstracte stijl van schilderen, zoals Hemel, Zee en Aarde (Ciel, mer et terre).

Neemt deel aan een tentoonstelling van Belgische aquarellen en tekeningen in het Brooklyn Museum te New York dat de schilderij balkons en gevels kocht.

Ontdekt vol emotie het werk van Paul Klee in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel.

1949

Neemt deel aan tentoonstellingen met de COBRA-groep, gelanceerd door Christian Dotremont, waar hij wordt beïnvloed door kunstenaars zoals Alechinsky.

Maakt zijn toverlantaarn, een kinetische sculptuur die abstracte vormen projecteert.

Het volgende jaar, verschijnt één van zijn litho's in het COBRA tijdschrift nr. 6.

1950

Hij exposeert solo in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en in de Galerie de Verneuil te Parijs (zie ook 1954).

Hij wint de Internationale Prijs voor schilderkunst in Santa Margherita Ligure, waar hij verblijft tijdens bezoek aan de Italiaanse Riviera.

Schildert een reeks abstracte en lineaire olie-en waterverf series vol karakter geïnspireerd op de steigers en ramen van de kathedraal van Chartres, met inbegrip van het schilderij Chartres. Dit is de eerste opneming van zijn werk door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Heeft een aandeel in de oprichting van de René Lust stichting voor de toekenning van de Jonge Belgische Schilderkunst Prijs.