op deze site die u zal informeren over de plastisch gevoelige creaties van de belangrijke Belgische schilder Louis Van Lint (geboren te Brussel in 1909, overleden te Kraainem in 1986). Zijn werk overkoepelt een woelige periode van vijftig jaar en zal u vervoeren naar het hartje van de twintigste eeuw.
Sinds zijn jeugdige jaren (1935 - 1945) mogen we reeds proeven van een ongewoon gevoel voor kleur, een originele visie voor expressionistische stijl, dit alles gewenteld in Ensoriaans Allure. Tijdens de vroege oorlogsperiode geeft hij ten volle uiting aan zijn verzet tegen de vreedzame esthetische tendens met als voorbeeld zijn schilderij 'Het gevilde lichaam' (1943). Zijn animistische cirkel van invloed verheft hem tot de ster van de jaarlijkse Apport salons die plaatsvinden vanaf 1941. Zo komt hij in 1945 in contact met Robert Delevoy die hem aanwerft om de beweging 'De Jonge Belgische Schilderkunst' te stichten een groep die vele tentoonstellingen in zowel België als het buitenland zal genereren en mede door dit succes wederom zijn rol als centraal figuur zal benadrukken. Dit avontuur kent een einde in 1948, wat aanleiding geeft aan Van Lint om als eerste Belgische schilder van zijn generatie, de grenzen van de lyrische abstractie te gaan verkennen. Hij zet een picturale omzetting van gevoelens en sentimenten neer die gevoed worden door zijn contact met de natuur.
Gedurende veertig jaar ontwikkelt de kunstenaar in een abstracte evenals geavanceerd doordachte lyriek alle mogelijkheden van de abstracte taal. Hij roept het verlangen op met tellurische krachten of mariene bewegingen, en laait kosmische organische oculaties op, die hij onophoudelijk verenigt met zijn psychische spanningen in combinatie met zijn verlangen naar interne rust.
Het oeuvre van Louis Van Lint werd onthuld door middel van individuele exposities die de kunstenaar serveert aan zijn publiek vanaf 1942, met name in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, Parijs en Amsterdam, op de Biënnale van Venetië in 1956, de Musea van Verviers, Elsene, Charleroi, en Louvain-la-Neuve alsmede in de galerijen Carrefour en Armorial te Brussel. Verder introduceren tal van belangrijke collectieve exposities zijn werk in België en het buitenland (onder meer te Parijs, Amsterdam, Stockholm, Keulen, New York, Rotterdam, Le Caire, São Paulo, Pittsburgh, Kassel en Tokio). In 1983 presenteert het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel een selectie van zijn werk ter gelegenheid van de publicatie van een monografie, geschreven door Philippe Roberts-Jones, gevolgd door een selectie mogelijk gemaakt door Leon-Louis Sosset, opgesteld in 1951 in opdracht van de Belgische staat.
In 2003 werd een retrospectieve van het oeuvre Louis Van Lint georganiseerd in het Museum van Elsene te Brussel, terwijl een nieuwe monografie vloeit uit de pen van Serge Goyens de Heusch die een mooie samenvatting weergeeft van het oeuvre van de kunstenaar. In tussentijd bediscussiëren kunsthistorici en critici met gedrevenheid het werk van Louis Van Lint, dit door middel van diverse publicaties in de pers en daarbuiten (zoals Robert Delevoy, Francine-Claire Legrand, Jan Walravens, Leon-Louis Sosset, Paul Caso, Maurits Bilcke, Stephane Rey, Alain Viray, Pierre Sterckx, Jacques Meuris, Jean Pigeon, Danièle Gillemon, Claude Lorent en vele andere.. onze excuses voor het niet vermelden van allen, dit zou een eindeloze lijst vormen). Louis Van Lint’s wordt beheerd door het merendeel van de Belgische musea en de belangrijkste openbare en particuliere collecties (we denken hierbij aan de gemeenten, provincies, musea van gravures en tekeningen, stichtingen en banken die werken van de kunstenaar in hun bezit hebben), maar ook de musea buiten België herbergen zijn kunst, zo vinden we werken terug te Lille, Luxemburg, New York (Guggenheim Museum en het Brooklyn Museum), Pittsburgh en São Paulo.
Louis Van Lint's oeuvre, met de oprechtheid en het enthousiasme dat de man in zich had, blijft een van de mooiste parels van de twintigste-eeuwse Belgische schilderkunst.